I Skiftesonen med Martine Hoaas

Martine Hoaas, 29 år fra Alta. Proff triatlet! Bli bedre kjent med henne!

Vi i Skiftesonen fikk inn et tips om at det hadde vært kjekt å bli bedre kjent med en triatlet som bare hadde gitt gass og satset proff for litt siden. Nemlig Martine Hoaas.

Jeg tenkte at jeg hadde hørt dette navnet, men klarte ikke å plassere henne helt. Da ble det nødvendig å sjekke Google som har peiling på det meste. Der viste det seg at Altaposten ikke hadde sovet i timen og det var masse grunnlag til å lese seg opp på henne. Og det viste seg jo at dette absolutt var en utøver som hadde en historie og som det kunne være interessant å bli bedre kjent med.

I begynnelsen virket derimot ikke Martine å være videre interessert i å snakke med oss. En melding vi sendte på Instagram ble aldri besvart, så vi slo oss til ro med at hun sikkert hadde bedre ting å gjøre…

Heldigvis var det bare sjelden hun sjekket forespørsler på Instagram. Etter en ny melding på annen plattform fikk vi et høyt og tydelig, nordnorsk ja til å stille på intervju. Heldige oss!

Bakgrunn

Martine Hoaas er 29 år, er født og oppvokst i Alta, Finnmark, Norge, bor nå i Aalborg Danmark med samboer som også trener og satser på triatlon.

I barndom og ungdom var hun aktiv med flere ting, men mente selv at hun ikke satset på noe. Hun hadde eldre brødre som var aktive på ski, og det gjorde at familien ofte var på skiturer og slikt, men selv likte hun å gjøre mye forskjellig av fysisk aktivitet.

Broren med på Norseman

Tilbake i 2013 skulle derimot interessen for triatlon skikkelig bli vekket. En av brødrene hennes hadde fått plass på Norseman, og hun ble spurt om å være support. Denne reisen med opplevelser hun fikk være med på under brorens gjennomføring førte til en krystallklar konklusjon; det var triatlon hun skulle gjøre!

Dermed var det å sette i gang med å svømme, sykle og løpe da, og det ble med på flere triatlonkonkurranser fra og med 2014.

I 2016 fikk hun selv plass på Norseman. Hun skryter av den enorme følelsen det var å delta. Et paradoks er det likevel, når ivrige triatleter i det ene øyeblikket forteller at hun på sykkelen aldri har frosset så mye i hele sitt liv, og i neste øyeblikk forteller om den mest fantastiske opplevelsen i hele hennes liv… Og helt til toppen kom hun, og det endatil på en finfin 9`ende plass.

VM i Australia

Om det var en gunstig oppladning med Norseman en måned før VM 70,3 i Australia tror hun ikke selv en gang, men det er jo kjekt å utfordre seg selv. Dermed reiste hun til andre enden av jordkloden noen uker etter Ironman. Der gjorde hun seg flere erfaringer, både å sykle på venstre side av veien, at hun har dårlig stedsans, og at en nok skal lytte til kroppen om en har noen vondter…

For noen vondter hun kjente på førte til at tretthetsbrudd ble konstatert kort tid etter. Dermed gikk hele sesongen i 2017 i vasken.

Proff i 2019

Da hun likevel hadde bestemt seg for at det var triatlon hun ville drive med kunne hun like gjerne kaste seg ut av det. Hun ville gjøre seg erfaringer om hvordan det var å stille i proffklassen, og det gjorde ikke henne noe å eventuelt komme sist i proff-feltet.

Et hovedmål for 2019 klarte hun likevel å få til, nemlig å komme seg gjennom sesongen sunn og skadefri og med en god dose erfaringer og kunnskap. Det fikk hun til, selv om ikke alt gikk etter planen. Hun slo både foten på vei ut i vannet under første konkurranse i Marbella slik at hun nesten ikke kunne gå på en uke, og hun ble matforgiftet før IM 70,3 i Barcelona slik at denne konkurransen måtte avlyses.

Trening

Martine forteller at hun trener omtrent 20 timer i uken. Det kan også bli under 15 timer i roligere uker. Hun har vært heldig slik at hun har fått svømt også store deler av året til tross for covid 19.

I episoden i podcasten går hun gjennom hva en typisk treningsuke inneholder, men det er vel ingen overraskelse at dagene ofte inneholder to økter. Da er det viktig å finne korrekt totalbelastning.

Hun har en trener/coach som er med og hjelper henne med dette. Hun forteller også at hun hadde en trener tidligere, før tretthetsbruddet, som gjerne bare sendte treningsprogram en gang i måneden uten å følge opp hvordan kroppen responderte og hvordan totalbelastningen ble. Om det var dette som førte til tretthetsbruddet vites ikke, men i episoden diskuteres det i hvert fall hvordan det kan være hensiktsmessig å bruke en trener til å tilpasse treningen.

Hun forteller også noe om hvordan hun ser på restitusjon og kosthold. Hun er selv utdannet innen sport og sportsernæring og er dermed nok litt over gjennomsnittlig opptatt av å få med seg det som omhandler dette.

Når det gjelder restitusjon anbefaler hun for eksempel å gifte seg med en fysioterapeut som et godt forslag (hun sa dette med glimt i øyet da samboeren snart er ferdig utdannet fysioterapeut). Utover dette er det ifølge Martine et poeng å gjøre noe styrketrening og å få tilstrekkelig hvile. Det hører med til historien at da vi ville spille inn intervjuet klokken 20 en kveld så kunne hun ikke det. De gikk og la seg på denne tiden …

Studier og jobb

Som nevnt har Martine en bachelor i sport og sport nutrition, og håper p åsikt å kunne jobbe med noe innen dette. Men frem til denne tid håper hun å i lang tid kunne leve som triatlet.

Hun opplever ikke at det å ha samarbeidspartnere, og å levere tilbake til samarbeidspartnere i form av sosiale medier og slikt, er å oppfatte som et arbeid eller slit. Det er bare kjekt. Hun tror dermed at en vanlig jobb ville krevd mye mer energi opp mot trening enn å gjøre ting for samarbeidspartnerne.

Det er også en fordel å komme fra et litt mindre sted når det gjelder å få gode samarbeidspartnere, tror Hoaas. I Alta kjenner de fleste hverandre, og alle vil at andre fra Alta skal lykkes med det de gjør. Dermed har det også vært mulig for Martine å få økonomisk støtte og ikke kun støtte på utstyr, klær og ernæring.

Drømmer og mål

Det er naturlig å høre med de vi intervjuer om hva som er drømmen. Er deretter hva de tenker er realistiske mål. Som så mange andre er drømmen og målet til Martine å kjøre VM på Kona, Hawaii.

På veien dit er det hard jobbing og andre konkurranser som står på programmet. I og med pandemien, og at hun bor i Danmark, er flere a konkurranseplanene i 2021 lagt til Danmark og Skandinavia.

På spørsmål om hun skal stille opp og forsøke å utfordre de beste jentene i Norge i NM i langdistanse (Coastman) får vi bare frem at det hadde vært kjekt. Men at hun ikke vet da det danske mesterskapet arrangeres én uke etter. Hun har lyst til å være med her også. Hvor det ender opp med at Martine stiller vites dermed ikke, men vi i Skiftesonen – triatlonpodden kan love at vi har lokket og argumentert masse både i episoden og i ettertid for å få henne til å stille i NM for å teste seg her mot andre norske jenter.

Så da gjenstår det bare for dere lesere og lyttere til å fortsette med et vennlig og godt press mot henne!

Er du interessert i å følge henne nærmere kan du søke opp Martine Hoaas både på Instagram, Facebook, og en egen Youtube-kanal (som hun sier hun foreløpig ikke har så mye på, men det skal bli mer)

God lytting!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.