Hvordan bygge et godt ungdomsmiljø i en triatlonklubb?

Skiftesonen – triatlonpodden har snakket med Geir Iden, leder i Åsane sykkelklubb som har en aktiv og god ungdomsgjeng som driver med triatlon i klubben. Geir er også pappa til verdensmester Gustav Iden og trener Mikal Iden. Mikal er også med i intervjuet, og far og sønn deler en del tanker om hvordan en skal tenke og handle for å etablere den gode og viktige kulturen i klubben som trengs.

Geir Iden

Godt miljø

Å skape et godt miljø for unge og ungdommer i en triatlonklubb er for det første et valg som styret og ledelsen må ta. En må tenke langsiktig og ha en strategi for å skape et godt miljø. Det skal være kjekt å være med på trening og i miljøet. Og om en ønsker å bli god er det egentlig ekstra viktig å ha det kjekt; det tar nemlig veldig lang tid å bli god.

Det skal være lov å bli god, men det skal ikke være hovedmålet. Det viktigste for en klubb er egentlig å få mange med på startstreken. Det er et suksesskriterium. Da kan de oppleve spenning, glede og mestring. Og om noen da i tillegg går frem og vinner fra klubben kan en få lov til å klappe litt, men det skal gis oppmerksomhet til alle.

En må som voksen eller eldre i klubben ha forståelse for hvem som er utøveren. Det er ungdommen. Det er ikke den voksne som skal hjelpe til eller trene som skal være i fokus. Dette skal være arenaen for den unge. Der denne skal bli sett og få anledning til å skape sitt sted å tilhøre.

Hvordan få med flere?

Et godt rykte vil alltid være det beste. Om de unge har det kjekt så vil det komme flere til for å få være med i miljøet. Men en må arbeide strategisk og langsiktig for å få tilgang til gode nok fasiliteter. En trenger tilstrekkelig med bassengkapasitet med greie treningstider, og en trenger tilgang til f.eks spinning eller andre samlingspunkter hvor en kan trene sammen. Det er ingen tvil om at det er krevende om en skulle hatt med seg mange unge på sykkeltur ute i trafikken. Men da må en finne andre arenaer hvor en får trent og vært sammen.

Geir Iden, med Gustav og Mikal

Det skal være lov å bli god, men det skal ikke være hovedmålet. Det viktigste for en klubb er egentlig å få mange med på startstreken.

Geir Iden

Worldcup i triatlon i Norge i 2022?

Geir Iden forteller også hvordan de arbeider for å få et worldcupløp fra ITU (International Triathlon Union) til Norge og Bergen, med alle de største stjernene i sirkuset. De hadde dette prosjektet på plass i 2021, men av kjente grunner måtte dette utgå. Arrangørene har dermed ganske gode forhåpninger til at de også skal få dette i 2022. Det kan bli en folkefest med de største profilene og tusenvis av publikummere langs løypene.

På bakgrunn av dette, og de profilene vi har i Norge og mulige gode resultater i OL, tror Geir Iden at vi skal rigge oss for at triatlon blir en stor tv-idrett på sikt. Minst på høyde med skiskyting!

Og så forteller også Geir en liten skrøne om hvordan de hadde det med turkulturen i deres familie da Mikal og Gustav var mindre. Hør for eksempel hvor de kunne dra en helg mens andre gikk opp på en lokal topp…

God lytting for flere detaljer!

Du finner Skiftesonen – triatlonpodden i din foretrukne podcastavspiller. Her er link til Spotify

Spotify

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.