Dette er favorittene i NM Vintertriatlon

Det ligger an til å bli en durabelig kamp om NM-medaljene på Heistadmoen søndag 21. februar. Skiftesonen har tatt en titt på de største favorittene i Eliteklassen.

Etter å ha ligget brakk siden siden 2015 blir endelig NM i Vintertriatlon arrangert igjen i 2021. Flere sterke utøvere fra ulike idrettgrener har meldt sin ankomst i konkurransen som består av 7 km løping, 13,3 km sykling og til slutt 10,4 km langrenn fri teknikk. Både løpedelen og sykkeldelen beskrives som relativt lette av arrangøren, mens den avsluttende langrennsdelen går i en tøff runde på 2,6 km hvor det er en lang bakke på 50 høydemeter som skal forseres. Den harde avslutningen gjør at det kreves stor kapasitet for å kunne avgjøre konkurransen til sin fordel.

Slik ser den tøffe avslutningsrunden på langrennsdelen ut. Den skal gås fire ganger før gullvinneren kåres. Utklipp er hentet fra arrangementets nettside.

Herreklassen

Favoritter:

Hans Christian Tungesvik

Tungesvik er en av de største favorittene til å stikke av med gullmedaljen. Med bakgrunn som aktiv langrennsløper, i tillegg til at han er en av norges beste langdistansetriatleter, burde han ha gode muligheter til å ta medalje. Han har forberedt seg til dette i lang tid og trent i løypene på forhånd. Utstyret er også i orden, med en spesialbygd sykkel og en god skipark. Ryktes å være i god langrennsform, og viste med norgesrekord på 200 km sykkel at han har kjørestyrke på sykkelen. Usikkerhetsmomentet er at han har vært ute med tretthetsbrudd i lang tid. Har han rukket å prikke inn løpeformen i tide?

Hans Christian Tungesvik. Foto: Sylvain Cavatz (@sylvaincavatz)

Kristian Grue

Grue har tatt store steg som triatlet i 2020, med blant annet NM-gull på halvdistanse og seier i Halv-fet. Også han har erfaring med ski på beina, da han var skiskytter før han byttet til triatlon i 2018. Legger ned enorme treningsmengder og har god kapasitet, noe som vil være en fordel i den harde langrennsløypa. Har såvidt Skiftesonen vet ikke erfaring med vintertriatlon fra før. Er også verdt å merke seg at det er meldt 8 plussgrader under løpet, noe vi tror er fordel Tungesvik med tanke at han er litt lettere i kroppen enn Grue og går ikke så mye gjennom snøen dersom det skulle bli løse forhold.

Kristian Grue

Øivind Bjerkseth

Øivind Bjerkseth er en erfaren vintertriatlet, med flere EM og VM-deltagelser. Ble nummer 7 i VM i fjor, og har 5. plass som beste resultat fra VM fra tidligere. Må med det ses på som en av de største, om ikke den største, favoritten til å vinne. Bør kunne profitere på at han er en dreven terrengsykkelrytter, og om det blir løse forhold kan han kvitte seg med Tungesvik og Grue bare på bakgrunn av bedre sykkeltekniske ferdigheter. Erfaringen han besitter er også viktig, og kan potensielt ta viktige sekunder i skiftesonene. Ryktes at han har gått ned på treningsmengdene i 2020, og spørsmålet er dermed om han er i samme form som han var i fjor vinter.

Outsidere:

Kristian Monsen

En skikkelig ringrev i vintertriatlonsirkuset. Har i likhet med Bjerkseth bøttevis med erfaring, og er trippel norgesmester fra tidligere. Det begynner dog å bli noen år siden nå, og det er også grunnen til at Skiftesonen vurderer ham til å være en outsider og ikke favoritt. Fyller 44 år dette året, og er dermed over den fysiske gullalderen. Han er en sterk løper, og det er ventet at han kommer sette strekk på feltet på løpedelen. Skiftesonen tror imidlertid at han faller litt gjennom på sykkel- og skidelen, men det er ingen bombe om han skulle ende med å ta nok en NM-medalje.

Asbjørn Slagtern Fjellvåg

Syklist som definitivt har watten inne. Har en mental styrke av en annen verden og er ikke redd for å ha det smertefullt. Har løpt noen motbakkeløp tidligere, og har en ganske solid 90. plass fra Birken i 2018 foran blant annet Lukas Bauer og Petter Northug. Dette er imidlertid noe helt annet, så om han skulle ta gull vil det være en stor overraskelse. Sykkeldelen er relativt kort, noe som ikke akkurat er fordel Slagtern.

Fridtjof Røinås

Den tidligere Joker og Sparebanken Sør-rytteren la sykkelskoene på hylla i fjor, men ligger ikke på latsiden av den grunn. Har meldt seg inn i Bygdø IL, og tar virkelig «den siste sjansen» i 2021. Treningsmengdene er ikke like store som de var før, men det er lårene. Det er observert at han har drevet spesialtrening inn mot NM Vintertriatlon, og med den sykkelkapasiteten han besitter skal man ikke avskrive ham med tanke på medalje.

Kvinneklassen

Elisabeth Sveum

VM-sølv, EM- og VM-gull U23, EM-sølv i vintertriatlon. 7. plass fra VM-sprinten i Hafjell, flere NM-gull og gode plasseringer i World Cup. Merittlisten er endeløs, og hun har også mange NM-gull fra vintertriatlon tidligere. Behersker alle disipliner, men har sin styrke på sykkel- og skidelen. Vant NM-gull i vintertriatlon i 2013, og det vil være en stor overraskelse om hun ikke gjentar bedriften i 2021.

Elisabeth Sveum, med bilde «lånt» fra hennes Instagram

Ine Skjellum

Tidligere skiskytter som nå satser på motbakkeløp. Har gode resultater fra løp tidligere i høst med blant annet enn 11. plass i NM terrengløp, og som tidligere skiskytter behersker hun også skøyting godt. Liker seg godt i motbakkene, og skitraséen passer henne dermed meget godt. Har ikke like mye erfaring med sykling, spesielt ikke på snødekt underlag. Må ha en god luke på Sveum ut på sykkeldelen om hun skal ha noen som helst sjanse til å ta NM-gull.

Ine Skjellum – tidligere skiskytter som du kan se

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.